Chociaż wiele osób zdaje sobie sprawę z zagrożeń, które niesie za sobą olej palmowy, to spotykamy się z nim niemalże na każdym kroku. W kolosalnych ilościach występuje nie tylko w wielu produktach spożywczych, które goszczą na naszych półkach, ale także w kosmetykach. Warto jednak wiedzieć – dlaczego olej palmowy szkodzi środowisku i zdrowiu i co możemy zrobić, żeby przestać go używać.
Spotykamy go w kosmetykach i środkach czystości, którym nadaje właściwości pieniące, antyoksydacyjne, nawilżające i oczyszczające, ale także np. w popularnej “Nutelli”. Olej palmowy znajduje się w wielu środkach codziennego użytku. Niestety, pozyskiwanie oleju palmowego jest nie tylko destrukcyjne dla środowiska naturalnego, ale także ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.
Czemu olej palmowy jest taki popularny?
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o… pieniądze! Olej palmowy swoją popularność zawdzięcza niewielkim kosztom produkcji oraz wydajności. Dość powiedzieć, że w 2020 roku wyprodukowano nawet 73 milionów ton tej substancji! Daje więcej tłuszczu niż soja (nawet o dziesięć razy!), jednak jego popularność niesie za sobą wysoką cenę.
Olej palmowy – dlaczego szkodzi środowisku?
Olejowiec gwinejski, z którego owoców produkuje się olej palmowy, najchętniej rośnie na nisko położonych, tropikalnych glebach – takich, na których rosną “zielone płuca” naszej planety, czyli lasy deszczowe. To w nich żyje wiele zagrożonych wyginięciem gatunków zwierząt czy roślin, ale także rdzenni mieszkańcy tych terenów.
Niestety, na potrzeby ogromnej produkcji oleju palmowego, tereny lasów deszczowych są systematycznie usuwane. Wypala się rodzimą roślinność, zabijając wiele zwierząt i karczując rośliny, zabijając rodzime ekosystemy i zastępując je gatunkiem wyłącznie jednego typu. Sprawia to, że planeta coraz bardziej cierpi, a skutki tego cierpienia odczuwać będziemy nie tylko my, ale także – a może przede wszystkim – nasze dzieci.
Czy olej palmowy szkodzi zdrowiu?
Olej palmowy nie tylko sieje więc spustoszenie w środowisku naturalnym, ale także w naszym organizmie! Szacuje się, że w 50% składa się on z kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie mają szczególnie pozytywnego wpływu na organizm.
To jednak samo w sobie nie byłoby tak złe. Problemem staje się utwardzony olej palmowy, który występuje w produktach najczęściej. Jest szczególnie szkodliwy, ponieważ w trakcie jego uwodorniania powstają toksyczne związki, które mogą zmieniać właściwości błon komórkowych. Zwiększają one poziom złego cholesterolu, podnoszą poziom trójglicerydów, mają wpływ na przyrost tkanki tłuszczowej oraz rozwój cukrzycy.
Zawarty w przetworzonym oleju palmowym glicydol wykazuje dodatkowo działanie rakotwórcze. Warto ich unikać żywności, która ma go w swoim składzie!
W czym znajduje się olej palmowy?
Niestety, przetworzony olej palmowy znajdziemy w wielu składnikach naszej codziennej diety. Natkniemy się na niego w składzie słodyczy – nadaje im pożądaną strukturę, kremowość i neutralny smak. Warto więc przed zakupem sprawdzić etykietę nie tylko czekolad i batonów, ale także czipsów, ciastek czy nawet lodów. Ze szczególnym uwagom przyjrzyjmy się także masłom roślinnym czy margarynie, pieczywu czy gotowym ciastom.
To nie wszystko! Do wzmożonej produkcji oleju palmowego przyczyniamy się także kupując kosmetyki czy środki czystości. Warto zwrócić uwagę, czy nie zawierają go także przyjmowane przez nas preparaty czy suplementy.
Dlaczego olej palmowy szkodzi – podsumowanie
Olej palmowy szkodzi nie tylko środowisku, ale także naszemu ciału. Za jednym zamachem więc – ograniczając jego spożycie i kupowanie produktów powstałych przy jego udziale – możemy zadbać zarówno o bezpieczeństwo lasów deszczowych i żyjących w nich gatunków, oraz o swoje zdrowie. Warto to zrobić i sprawdzić etykietę przed zakupem. Znalezienie zamiennika to gra warta świeczki!